Martin & Juraj. Milovníci futbalu a nefalšovaného smiechu

MARTIN

 

Martin Vlček. (Ne)obyčajný chalan s výnimočne dobrým srdcom. Obyčajný preto, lebo chodí do práce, venuje sa rekonštrukcii domu, rád pracuje v záhrade, bicykluje a chodí na túry. Výnimočný preto, lebo sa rozhodol venovať kus svojho voľného času niekomu inému. Martin je už 3 roky BUDDY dobrovoľník. Stal sa vzorom, priateľom a mentorom Juraja – dieťaťa, ktoré vyrastalo v centre pre deti a rodiny (bývalý detský domov). O tom, prečo sa vydal na túto cestu, ako vníma program BUDDY, aké zážitky a radosti s Jurajom preskákal, ale aj to, ako vyzerá ich bežný deň, vám už rozpovie on sám. 

 

O pomoci druhým, ktorá pomáha aj opačným smerom

Vždy som chcel robiť niečo, z čoho budem mať dobrý pocit. Niečo, čo ma bude napĺňať a pomôže mi zmysluplne tráviť čas. V minulosti som už nejakú dobu pracoval ako dobrovoľník. Najprv som pomáhal pri obnove technických pamiatok a neskôr som popri vysokej škole pracoval ako osobný asistent pre ľudí trpiacich svalovou dystrofiou.

Potom ma ale zamestnala práca v oblasti IT, ktorej sa venujem dodnes. Často som bol frustrovaný z neustáleho naháňania sa v práci a svoj voľný čas som využíval veľmi neefektívne. Práve to si všimla aj moja manželka a prišla s nápadom, aby som sa zapojil do programu BUDDY. O programe som predtým nepočul a s prácou s deťmi som dovtedy nemal takmer žiadne skúsenosti. Začítal som sa však do blogov, pozrel som si zopár videí a nápad stať sa BUDDYm ma veľmi zaujal.

 

 

O intenzívnych začiatkoch a silných momentoch

I keď výberový proces zvyčajne trvá dosť dlho, u mňa prebehol o niečo rýchlejšie. Jurajovi vypadol predchádzajúci dobrovoľník a ja som sa koordinátorom zdal ako najlepší náhradník. Absolvoval som všetky potrebné školenia aj spoločnú víkendovku. 

Práve tá bola pre mňa asi najsilnejším momentom nášho vzťahu. Po prvýkrát sme spolu trávili viac času a absolvovali sme rôzne aktivity. Myslím, že sme si vtedy obaja uvedomili, že aj napriek tomu, že sme z rozdielneho prostredia a je medzi nami vekový rozdiel, máme toho dosť spoločného.

 

O budovaní priateľstva, ktoré pretrváva

Odvtedy sa stretávame pravidelne. Nie vždy je jednoduché sa zosynchronizovať, no vidíme sa minimálne raz týždenne. Tie 3 roky, ktoré sa poznáme priniesli množstvo ďalších výnimočných momentov. Najväčšiu radosť mám však z úplne obyčajných okamihov. Z náhodného hodenia sa okolo ramien na futbale po strelení gólu alebo zo spoločných výbuchov smiechu. 

Čas, ktorý spolu trávime, je už dnes ako akékoľvek stretnutie dvoch kamarátov. Chodíme na prechádzky, na kofolu alebo na pizzu, prípadne si s ostatnými deťmi zahráme futbal alebo nejakú spoločenskú hru. 

Myslím si, že možnosť tráviť čas mimo inštitucionalizovaného prostredia centra (bývalého detského domova) je pre Juraja veľkým prínosom. Program BUDDY spojil naše svety a pomohol nám vybudovať si dlhodobé priateľstvo. Pevne verím, že pre Juraja som skutočný priateľ, niekto, komu sa môže zdôveriť a na koho sa môže vždy spoľahnúť.

 

 

O súkromí, práci a dobrovoľníctve

V našom vzťahu sa snažím nájsť rovnováhu a určiť si v ňom rozumné hranice. Nielen s Jurajom, ale aj vo vzťahu k jeho biologickej rodine. Čas, ktorý mám, teraz delím medzi prácu, rodinu a čas strávený v roli BUDDYho. Juraj je však pre mňa splnením toho, čo som na začiatku tejto cesty hľadal. Teším sa, že čas, ktorý mu venujem je plnohodnotným nielen pre neho, ale aj pre mňa. Počas celej našej cesty totiž s radosťou sledujem, ako sa z 13 ročného chlapca postupne stáva mladý dospelý človek, ako sa menia jeho názory a pohľady na svet. Popri tom všetkom samozrejme dúfam, že som ho na jeho ceste čo najpozitívnejšie ovplyvnil aj ja.

 


Martin Vlček je skutočný človek a skutočný BUDDY. Juraj je dieťa, ktoré skutočne vyrastalo bez rodičov. Iba jeho meno sme pre účel tohto blogu zmenili. Snažíme sa tak uchovať jeho súkromie a identitu. Všetky emócie a radosti tejto BUDDY dvojice sú však autentické a naozajstné :)

 

Projekt ‘BUDDY’ je podporený z programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.