3 tipy, ako pomôcť hľadať prácu nielen dieťaťu z detského domova

3 tipy, ako pomôcť hľadať prácu nielen dieťaťu z detského domova

 

Na kariérnom workshope s Ľubomírom Drangom si naše BUDDY dvojice, deti s dobrovoľníkmi, prešli základné kroky hľadania si práce. Prečítajte si 3 tipy, ako s dieťaťom pracovať, aby si našlo vysnívanú prácu.

 

1. Osobný rozhovor a túžby dieťaťa

V prvom rade je najdôležitejšie zistiť, aká je vysnívaná práca dieťaťa - najideálnejšie počas osobného rozhovoru. Dieťa často nevie prácu pomenovať, no spoločne môžete odpovede nájsť, ak sa dieťaťa pýtate, čo ho baví a z čoho má radosť. Následne sa spolu zamyslite, kde takúto prácu hľadať a čo zamestnanie obnáša – vzdelanie, prax, jazyky,... No a potom si spolu stanovte postupné kroky k dosiahnutiu zamestnania. Je nutné vysvetliť mu, že kroky sú postupné a že dlhodobá snaha vedie k dosiahnutiu cieľa.

 

2. Typy práce, o aké majú deti z domova často záujem 

Deti počas školenia prejavili najviac záujem o remeselné práce a o pozície, ktoré v súčasnej spoločnosti nie sú až tak populárne a vyhľadávané. Na druhej strane, takéto zamestnania sú na trhu práce veľmi žiadané, keďže nie je dostatok záujemcov a vyškolených pracovníkov. To dáva deťom možnosť odborne sa zaučiť a mať veľkú šancu uplatniť sa v danom odbore. Ide o remeslá ako stolár, čaluník, vodič autobusu, cukrárka... 

 

3. Ako naviesť dieťa z domova k napísaniu si CV a fakty, ktoré má CV obsahovať

Najjednoduchším spôsobom je pozrieť sa online a nájsť si jednoduchý a prehľadný vzor životopisu. Pri obsahu je podstatné zamyslieť sa nad životnými cieľmi dieťaťa a nad jeho reálnymi schopnosťami. Dôležité je neodhovárať dieťa od jeho ambicióznych cieľov, ale sústrediť sa na vysvetlenie postupnosti k ich dosiahnutiu. Pri písaní životopisu sa vyhnite frázam. Uveďťe tu brigády, ktoré dieťa už absolvovalo. Účinné tiež je, ak dieťa do motivačného listu vysvetlí, prečo sa na danú pozíciu hlási a aké má predpoklady uspieť  – tento postup zvlášť pomáha, ak uchádzač nemá toľko skúseností. Podstatná vie byť vtedy práve motivácia a snaha pracovať. 

 

Ak máte typy na články alebo otázky, na ktoré hľadáte odpovede, pošlite ich na: nyitray@tvojbuddy.sk. Naše psychologičky sa vám ich budú snažiť zodpovedať v najbližších príspevkoch. 

 

Odoberáte už náš newsletter? Ak nie, začnite a prečítajte si užitočné informácie od našich odborníkov a psychológov, ako aj pozitívne novinky z nášho programu. Stačí scrollnúť nižšie na tejto stránke a zapísať svoju emailovú adresu.