Do programu BUDDY pribudlo osem nových detí




Tento rok do našich životov vstúpila pandémia COVID-19. Jej dopad vnímame vo viacerých oblastiach nášho života a ovplyvnila aj program BUDDY. Už na jar sme sa museli popasovať s tým, ako naši dobrovoľníci udržia čo najkvalitnejší kontakt so svojimi deťmi. Po júnovom uvoľnení opatrení sme sa z online režimu s chuťou vrátili k osobným stretnutiam. Tušili sme však, že to nie je konečné víťazstvo a bude potrebné pripraviť sa na druhú vlnu pandémie.

Letné prázdninové mesiace prinášajú každý rok v našom kontakte s dvojicami istý útlm. A preto sme sa museli dobre pripraviť na september. „Mali sme dve veľké výzvy – využiť čas na ročné hodnotiace stretnutia s deťmi z programu a zapojiť do programu čo najviac nových detí,“ priblížil stanovené priority Jaro Timko, programový manažér BUDDY.

Nakoľko druhá vlna pandémie sa začala rozbiehať už v septembri, na naše koordinátorky dobrovoľníkov čakala náročná výzva – uskutočniť čo najviac stretnutí a napriek časovému stresu vedieť pozorne vypočuť, správne zareagovať a podporiť. „Vedeli sme, že to bude náročnejšie, ale je pre nás mimoriadne dôležité udržiavať osobný kontakt nielen s dobrovoľníkmi, ale aj s deťmi. A vidieť u novozapojeného dieťaťa, že sa veľmi teší zo svojho BUDDY dobrovoľníka, ma nabíja energiou do ďalšej práce“, zhodnotila Janka Bevilaqua, jedna z koordinátoriek dobrovoľníkov.

Po letných prázdninách sa s deťmi alebo s dobrovoľníkmi uskutočnilo viac ako 60 osobných stretnutí a množstvo telefonátov či online stretnutí so samotnými dobrovoľníkmi. Do programu pribudlo osem nových detí (po dve deti v Trnave a Trenčíne, po jednom v Pečeňadoch, Nitre, Bernolákove a Piešťanoch) a ďalších osem čaká už len na uvoľnenie pandemických opatrení, aby sme aj im mohli predstaviť ich BUDDY dobrovoľníka.

 


Program BUDDY podporil Nadačný fond Mercedes-Benz Financial v Nadácii Pontis.