Lucia Kossárová: Darujme na Vianoce seba

 

Sme priamo uprostred najväčších sviatkov a tiež najväčšieho zhonu roka. Práca, domácnosť a nakupovanie darčekov, ktoré sú často zbytočné. Zo zahraničia sa k nám dostala vlna čiernych piatkov aj zliav, ktoré sa v obchodných centrách začínajú ešte predtým ako zasadneme za vianočný stôl. Som Lucia, spoluzakladateľka programu BUDDY, a rada by som sa s vami podelila o to, ako môžete všetok ten zhon a nepokoj premeniť na naozaj magický čas, ktorý má oveľa väčšiu hodnotu ako všetky vianočné koláče, dokonale upratané domácnosti a darčeky sveta.

Posledné roky som sa nastavila úplne ináč. Aktívne si plánujem menej stretnutí, menej práce, menej všetkého. Lebo aj veľa dobrého, je proste veľa. Na celý zhon a prípravy sa pozerám ako na film, ktorý niekto premieta priamo pred mojimi očami. Naživo. Len prednedávnom som sa v škole mojich dcér stretla s inou mamičkou. S unavenými očami mi rozprávala, že jej začína nákupný maratón a že vôbec nevie, ako to celé zvládne. Spýtala som sa jej, čo by sa stalo, keby nekupovala vôbec nič alebo menej. Zaskočilo ju to. Niečo také ju ani nenapadlo. Ovplyvnená tým, kam nás ženie spoločnosť, ktorú sme si sami vytvorili, proste nevie vystúpiť z filmu. Tak ako väčšina z nás.

"Čo by sa stalo, keby nekupovala vôbec nič alebo menej?"

 

Nevravím, aby sme najbližším ľuďom nespravili radosť drobným darčekom. Všetci však vieme, že väčšina z nás to pred Vianocami preháňa. So všetkým. Nakupovaním, pečením, varením, upratovaním a stihnutím nestihnuteľného. Práve preto je to možno dobrý moment zastaviť sa, zamyslieť sa a pokúsiť sa užívať si predvianočné obdobie ináč. Mňa k zmene vnímania Vianoc priviedla moja dcéra a program BUDDY a všetky hodnoty, ktoré si v ňom ctíme.

V BUDDY totiž veríme, že to najdôležitejšie čo si vieme navzájom dať, je čas a úprimná pozornosť. Čas, ktorý spolu strávite, čas, keď na niekoho myslíte a niečo mu s láskou pripravíte. Nie preto, že to treba, ale preto, že naozaj chcete. Môže ísť aj o čas, keď niekomu s niečím pomôžete. Jednoducho čas, keď ste plne sústredený na toho druhého. 

Sú to naozaj jednoduché veci a pritom tak veľmi, veľmi dôležité. Pár dní dozadu sme si v objatí mojich dcér 15 minút čítali spolu rozprávku. Nechceli prestať, chceli čítať do noci, tak veľmi si spoločný čas užívali. Veľa rodičov mi povie, že na také veci nemajú čas. Naozaj? Nemyslite si, aj mne trvá, kým sa do tej postele dostanem – večera, domáce úlohy, sprchy, a ešte jeden pracovný mail, medzitým telefonát, ešte umyť riad, a ešte niečo, a ešte... Zmena nastáva až vo chvíli, keď si spolu ľahneme. Začneme si čítať a zrazu, akoby zastal svet. Doslova. Už pár minút spoločného čítania pred spaním môže vašim deťom zmeniť svet. Poznáme veľa štúdií a dôkazov zo sveta (OECD: Let's Read Them a Story) alebo aj u nás (Eduworld: 10 dôvodov, prečo by ste mali predškolákom čítať) a všetky hovoria o tom, ako je táto aktivita prospešná. Pre vás, váš vzťah aj pre rozvoj detí. Čo myslíte, mohol by to byť váš nový rituál, ktorý si darujete tento rok pod stromček?

"Už pár minút spoločného čítania pred spaním môže vašim deťom zmeniť svet"

 

Ak nemáte deti, stále môžete darovať svoj čas. Strávte tých 15 minút na káve alebo čaji s vašimi rodičmi, starými rodičmi, kamarátom, ktorý to potrebuje, osamelou susedkou, alebo pozvite na koláč neznámeho predajcu Notabene a skutočne ich počúvajte. Netreba im radiť, netreba im vyriešiť život. Stačí počúvať. Možno napečiete trochu menej, možno pošlete ten pracovný mail zajtra. Ale to vôbec nevadí. Nič nezahreje srdce tak, ako pozornosť venovaná tomu druhému. Je to magické, pretože darujete druhému, ale obdaríte aj seba. 

Prajem vám všetkým magické a pokojné sviatky v kruhu vašich najbližších. Majte prosím na pamäti, že nie je úplne samozrejmé, že máte niekoho, s kým ich môžete stráviť. Vieme to, pretože denne sa stretávame s deťmi, ktoré na sviatky nemôžu byť s tými s ktorými by chceli byť najviac. Ja som vďačná, že môžem. Že môžem darovať čas svojim deťom, rodine, priateľom ale aj neznámym a deťom z programu BUDDY. Som vďačná za náš tím, ktorý nám takto pred Vianocami daroval čas navyše. Som vďačná našim dobrovoľníkom, ktorí veria našej misii a hodnotám. No najmä, som vďačná za to, že naši dobrovoľníci pravidelne a počas mnohých rokov venujú svoj čas neskutočným deťom. A taktiež som nekonečne vďačná našim podporovateľom za to, že nás dlhodobo nás sprevádzajú na tejto nádhernej ceste. 

Zo srdca všetkým ďakujem a prajem príjemne spoločné čítanie,

Lucia Kossárová
spoluzakladateľka programu BUDDY