3 chyby, ktoré robia rodičia v období Vianoc

Psychologička a odborná garantka programu BUDDY, Zuzana Zimová, hovorí o tom, akých chýb sa rodičia dopúšťajú, a to nielen počas Vianoc. Zisti viac o tom, čoho sa môžeš ako rodič vyvarovať a čo sa môžeš ako dieťa naučiť robiť inak, aby boli vaše Vianoce príjemnejšie.  

 

Aké zvyky by sme mohli vypustiť, aby boli naše rodinné chvíle počas Vianoc krajšie? Prečítaj si 3 chyby, ktoré môžeš vynechať, od špeciálnej psychologičky na vzťahovú väzbu, Zuzany Zimovej.

 

VIANOCE AKO SYMBOL ZHONU A PRESTÍŽE

 

Niektorí ľudia nemajú radi Vianoce. Nie preto, že sú to Vianoce, ale preto, lebo v ich rodine vládol pred Vianocami stres. Všetko muselo byť dokonale poupratované, navarené, napečené, pod stromčekom museli byť najexkluzívnejšie darčeky, často za finančnými možnosťami rodiny. Deti počúvali o tom, ako si musia “utiahnuť opasky“, aby sa podarilo splatiť darčeky. Na vianočný čas sa im tak viažu spomienky na hádky o peniazoch, o poriadku, o tom, čo mal kto zariadiť a nezariadil. Je preto potrebné znížiť svoje očakávania na Vianoce a uvedomiť si, že by mali byť o spoločne strávenom čase, nie o dokonalosti podľa akéhosi spoločensky vytvoreného vzoru. Návrat k jednoduchosti v tomto prípade vytvorí presne také dokonalé Vianoce, aké si všetci želáme.

 

DETI IBA DOSTÁVAJÚ

 

Vianoce sú dobrou príležitosťou naučiť deti myslieť na iných. Je chybou, ak sú v rodine obdarúvané iba deti. Darčeky by mali dávať aj deti dospelým. Nemusia to byť žiadne drahé dary, na ktoré dieťa má dlhodobo šetriť. Môžu to byť maličkosti. Cieľom je naučiť deti myslieť na ostatných, odhadovať, čo ich dokáže potešiť. Dnes sa dajú nájsť aj spôsoby, ako sa vzdať svojho darčeka. Prostriedky, ktoré by rodina dala na darčeky, môže venovať dobročinnej organizácii, ktorá kúpi niečo pre ľudí, ktorým chýbajú základné potreby. Alebo deti môžu v kníhkupectvách kúpiť knihu neznámemu dieťaťu, ktoré si ju zaželalo, ale nemá mu ju kto kúpiť.

 

DETI DOSTÁVAJÚ DARČEKY PRI KAŽDEJ NÁVŠTEVE OBCHODU

 

Toto je síce chyba, ktorá sa deje aj počas obdobia mimo Vianoc, ale vplýva na to, ako deti vnímajú darčeky pod stromčekom. Byť obdarovaný totiž stráca čaro, stáva sa to bežnou súčasťou života. Vianoce potom nie sú o obdarovávaní, ale o očakávaní nejakého super darčeka. A často potom aj o sklamaní detí, ktoré dostanú “iba“ ďalšie LEGO, alebo o sklamaní rodičov, že darčeky po dvoch dňoch strácajú pre deti príťažlivosť.

 

Prečítaj si aj: 3 TIPY, AKO POMÔCŤ HĽADAŤ PRÁCU NIELEN DIEŤAŤU Z DETSKÉHO DOMOVA