Vďaka štedrosti našich podporovateľov hľadáme dobrovoľníkov pre ďalšie deti z CDR

 

Takmer 3500 detí u nás nemôže vyrastať vo svojich rodinách, ale žije priamo v Centrách pre deti a rodiny. Deťom chýbajú zdravé rodinné vzťahy a reálny kontakt s vonkajším prostredím. Program BUDDY preto pre ne hľadá dobrovoľníkov, aby mohli získať skutočný vzor, ku ktorému môže vzhliadať, učiť sa od neho a úspešne sa tak zaradiť do spoločnosti. A to nejde bez štedrosti podporovateľov, medzi ktorých patrí aj Férová Nadácia O2.  

„Už 15 rokov vidíme, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí, ktorí sa vedia nadchnúť pre BUDDY dobrovoľníctvo. Začínali sme v Bratislave a okolí, postupne sme sa rozšírili na západné Slovensko a v minulom roku sme dali možnosť venovať čas aj dobrovoľníkov z Prešova a Košíc. Každé dieťa, ktoré nevyrastá vo svojej rodine, by malo mať možnosť získať individuálny a nezištný vzťah s človekom, ktorý je trpezlivý a môže sa s ním cítiť bezpečne,“ vysvetľuje Ladislav Kossár, zakladateľ programu BUDDY.

Kľúčom k tomu, aby deti z centier mohli získať dôverného a zrelého dospelého, je osloviť, nájsť a vyškoliť dobrovoľníkov. Na jeseň 2021 preto program BUDDY spustil svoju najnovšiu kampaň, pomocou ktorej sa jej darí získať nových dobrovoľníkov. Vďaka pomoci podporovateľov môže program osloviť nových kandidátov na dobrovoľníctvo v náborovej kampani v médiách, na sociálnych sieťach, či pomocou outdoorovej kampane. „Verím, že vďaka našej aktuálnej jesennej kampani budeme vedieť nájsť dobrovoľníkov pre ďalších aspoň 15 detí z centier,“ hovorí Ladislav Kossár.

Úspešný kandidát má najmenej 25 rokov a potom, čo prejde dôsledným výberovým procesom, sa začne pravidelne stretávať s dieťaťom z centra. Najprv pod dohľadom koordinátorov a zamestnancov centra priamo v domove, neskôr aj mimo neho. „S postupným budovaním vzťahu, keď už komunikácia nebola taká jednostranná len z mojej strany, bolo dohadovanie jednoduchšie. Chodili sme sa prejsť, na kávu, najesť sa, párkrát som ju zobrala na kone, keďže ich zbožňuje. Boli sme venčiť psíky v Slobode zvierat. Neskôr, keď mi už viac dôverovala, ozvala sa mi sama. Vtedy potrebovala pomoc alebo radu kvôli priateľovi, rodine, bývaniu alebo škole,“ hovorí o svojom BUDDY vzťahu Simona, ktorá sa so svojim BUDDY dieťaťom stretáva aj po tom, čo opustilo brány centra. Obe sú dnes dobré priateľky s vlastnými rodinami.

„Program BUDDY podporujeme už niekoľko rokov a teší nás, že aj vďaka tomu sa darí nájsť a vyškoliť dobrovoľníkov, ktorí sa stanú sprievodcami detí z centier. Je to povinnosť nás všetkých voči spoločnosti. V čase pandémie trpí mentálne zdravie najmä mladých ľudí a problém zorientovať sa majú aj deti so zázemím. Dobrovoľníkov nesmie súčasná situácia zastaviť, práve naopak, ich prítomnosť, pomoc a rady sú pre deti teraz ešte cennejšie a potrebnejšie,“ hovorí Tereza Molnár, členka Správnej rady Férovej Nadácie O2.
 


Program BUDDY podporila Férová Nadácia O2.